Loading...

2020_03_12

Προφίλ συμβάντος

 

Τίτλος συμβάντος
2020_03_12
Γλώσσα
el
Εμπιστευτικό
Τύπος συμβάντος
 • Συμβάν εντός της εγκατάστασης
 • Συμβάν κατά τη μεταφορά
 • Παρολίγον Ατυχήματα / Οιονεί Ατυχήματα
 • Άλλο
Ημερομηνία και εκτιμώμενη ώρα έναρξης συμβάντος
12-03-2020 18:35:00
Ημερομηνία και εκτιμώμενη ώρα λήξης συμβάντος
13-03-2020 03:00:00

Τοποθεσία

Τοποθεσία συμβάντος (περιγραφή)
ΑΓΝΩΣΤΗ
Χώρα και περιοχή συμβάντος
Hungary
Διεύθυνση
ΤΚ Πόλη
ΑΓΝΩΣΤΗ
Δραστηριότητα εγκατάστασης
 • Παραγωγή Χημικών (γενικά)
 • Πετροχημικά, Διύλιση, Διεργασίες (φυσικές / χημικές)
 • Παραγωγή Πλαστικών και Ελαστικών
 • Φυτοφάρμακα, Φαρμακευτικά Προϊόντα, άλλα Ευγενή Χημικά
 • Παροχή και Διανομή Ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, κλπ)
 • Ύδατα και Απόβλητα (συλλογή, παροχή, επεξεργασία)
 • Επεξεργασία Αποβλήτων, Διάθεση αποβλήτων
 • Χονδρική και λιανική αποθήκευση και διανομή : περιλαμβάνει εμφιάλωση και διανομή χύμα (χύδην) LPG, εγκαταστάσεις δεξαμενών αποθήκευσης (tank farms), χώρους ψυχρής αποθήκευσης/διανομής (σε χαμηλή θερμοκρασία /κατάψυξη) , κλπ.
 • Κέντρα/Σταθμοί Διακίνησης και Μεταφοράς (λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμοί φορτηγών/βυτιοφόρων, σταθμοί αλλαγής βαγονιών εμπορικών τρένων)
 • Κεραμικά (τούβλα, προϊόντα αγγειοπλαστικής, γυαλί, τσιμέντο, οικοδομικά υλικά, κλπ)
 • Επεξεργασία και Διεργασίες Μετάλλων (χυτήρια, ηλεκτροχημικές εγκαταστάσεις, επιμεταλλώσεις, κλπ)
 • Ηλεκτρονικά και Ηλεκτρομηχανολογικά
 • Ναυπηγεία, Διαλυτήρια Πλοίων, Ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις
 • Γενικές Μηχανολογικές εγκαταστάσεις, κατασκευαστικές και συναρμολόγησης
 • Γεωργία
 • Ιατρικές Υπηρεσίες, Έρευνα, Εκπαίδευση (περιλαμβάνει νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κολλέγια κλπ)
 • Υφάσματα, Ρουχισμός και Υπόδηση
 • Παραγωγή/επεξεργασία Χάρτου, Εκτυπώσεις, Εκδόσεις
 • Τρόφιμα και Ποτά
 • Ξυλεία και Έπιπλα
 • Οικοδομικές και Κατασκευαστικές εργασίες και εργασίες Μηχανικού
 • Λούνα Παρκ/ Χώροι Διασκέδασης
 • Άλλο

Σύντομη αναφορά

Τύποι Ατυχήματος

Διαρροή / Διαφυγή Νερό Φωτιά Έκρηξη Μεταφορά Άλλο
Περιγραφή: Πυρκαγιά ξέσπασε σε ανοιχτή αποθήκη με στέγη έκτασης 1560 τετραγωνικών μέτρων, στο βόρειο τμήμα του εργοστασίου όπου ήταν αποθηκευμένοι 252 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων. Με βάση τις καταγραφές της βιομηχανικής κάμερας, αρχικά ήταν ορατό ένα φωτεινό φαινόμενο και στη συνέχεια άρχισε να εξαπλώνεται καπνός στην Ανοιχτή Αποθήκη. Η πυροσβεστική της εγκατάστασης δεν κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά, με αποτέλεσμα αυτή να εξαπλωθεί σε κενά και εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν εύφλεκτα υλικά και ήταν αποθηκευμένα κοντά στην αποθήκη. Ως συνέπεια της πυρκαγιάς, η οροφή της ανοικτής αποθήκης κατέρρευσε και η πυρκαγιά εξαπλώθηκε εκτός του χώρου, όπου κάηκε βλάστηση στο έδαφος της των γειτονικών χώρων (μη επικίνδυνες εγκαταστάσεις) και σε σιδηροδρομικά αναχώματα. Στις πληγείσες σιδηροδρομικές γραμμές είχαν παραταχθεί φορτηγά τρένα με άδειες ακαθάριστες δεξαμενές. Τα εκτεθειμένα βαγόνια ρυμουλκήθηκαν από τον τόπο του συμβάντος. Μια δευτερεύουσα εστία πυρκαγιάς σχηματίστηκε στην περιοχή της ανοικτής αποθήκης, λόγω των αποθηκευμένων εύφλεκτων αποβλήτων (π. χ. : άλλα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων μειγμάτων, EWC 13 07 03 *).

Ουσίες Άμεσα Εμπλεκόμενες

Τοξικό Οικοτοξικό Εύφλεκτο Εκρηκτικό Άλλο
Περιγραφή: Στην αποθήκη που επλήγη από την πυρκαγιά (ανοικτή αποθήκη), 252 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αποθηκεύτηκαν σε διάφορες μορφές (IBC, βαρέλια, Big Bag, παλέτες) για περαιτέρω ανάκτηση. Τα ακόλουθα υλικά αποθηκεύτηκαν κοντά στο σημείο προέλευσης: -3 τόνοι αφρού χρωμάτων σε μεταλλικά βαρέλια [EWC 06 05 02* [λάσπες από την επιτόπια επεξεργασία λυμάτων που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες] -2. 5 τόνοι σε παλέτες σε βαρέλια και σε πλέγματα IBC (μόνο σε πλέγμα!) Υφάσματα και φίλτρα λαδιού [EWC 15 02 02* απορροφητικά, υλικά φίλτρων (συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων λαδιού που δεν κατονομάζονται διαφορετικά), πανιά σκουπίσματος, προστατευτικός ρουχισμός που έχει μολυνθεί από επικίνδυνες ουσίες] -7 τόνοι ενεργού άνθρακα σε πλαστικά βαρέλια, Big Bags, χάρτινες σακούλες και μεταλλικά πλέγματα [EWC 06 13 02* χρησιμοποιημένος ενεργός άνθρακας (εκτός 06 07 02)] -συσκευασίες χημικής προστασίας με ληγμένη εγγύηση σε παλέτες σε χάρτινα και ξύλινα κιβώτια [EWC 18 01 06* χημικές ουσίες που αποτελούνται από ή περιέχουν επικίνδυνες ουσίες]

Άμεσες Πηγές του Συμβάντος

Αποθήκευση Διεργασία (χημική/φυσική) Μεταφορά/Διακίνηση Άλλο
Περιγραφή: Το εργοστάσιο στο οποίο συνέβη το ατύχημα είναι ανώτερης βαθμίδας και λειτουργεί από το 1996. Η τοποθεσία βρίσκεται σε βιομηχανικό πάρκο με ανεπτυγμένη βιομηχανική κουλτούρα και καλή υποδομή δίπλα στην πόλη Tiszaújváros. Η βιομηχανική περιοχή περιλαμβάνει κυρίως πετροχημικά εργοστάσια. Η κύρια λειτουργία της εγκατάστασης είναι η επεξεργασία και η διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων, αλλά συλλέγει, ανακτά, ανακυκλώνει και εμπορεύεται επίσης επικίνδυνα απόβλητα. Κατά την πυρκαγιά κάηκε μια στεγασμένη αποθήκη με ανοικτή πλευρά (έκταση 1560 τετραγωνικών μέτρων, ανοικτή αποθήκη), η οποία είχε σχεδιαστεί για την προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων που προορίζονταν για επεξεργασία. Η ανοικτή αποθήκη κατασκευάστηκε το 2013 και σχεδιάστηκε για χωρητικότητα αποθήκευσης 300 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνα με τη νόμιμη άδειά της. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε η ανοιχτή αποθήκη και έπρεπε να κατεδαφιστεί. Η ανοικτή αποθήκη σχεδιάστηκε για να κρατάει στο εσωτερικό της τα υγρά που χύθηκαν κατά λάθος, γι' αυτό και διέθετε ένα σύστημα με εσωτερικές αποχετεύσεις και φρεάτια. Η κατασκευή δεν προστατευόταν από σύστημα πυρανίχνευσης ή πυρόσβεσης. Ο εντοπισμός πυρκαγιών και άλλων απρόβλεπτων γεγονότων εξασφαλιζόταν με συνεχή προσωπική επίβλεψη.

Πιθανά Αίτια - 1

Εγκατάσταση/Μονάδα Ανθρώπινος Παράγοντας Περιβαλλοντικό(ς) Άλλο
Περιγραφή: Πιθανολογείται ότι η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας πριν από την ημέρα του ατυχήματος οδήγησε στη διάσπαση/ σκίσιμο ενός βαρελιού, που περιείχε απόβλητα από αφρό βαφής ως οργανικό διαλύτη - και που πιθανώς είχε υπερπληρώσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του πριν φτάσει στο εργοστάσιο και αποθηκευτεί στην αποθήκη. Η περιεκτικότητα του οργανικού διαλύτη σε μεθυλο-οξικό/αιθυλο-οξικό αντέδρασε καταλυτικά με τον ενεργό άνθρακα. Αυτή η επικίνδυνη εξώθερμη αντίδραση δημιούργησε μια τοπική πυρκαγιά, η οποία εξαπλώθηκε και προκάλεσε τη ρήξη και ανάφλεξη ορισμένων κοντινών βαρελιών, που περιείχαν εξαιρετικά εύφλεκτους οργανικούς διαλύτες. Το σύστημα ασφαλείας δεν υπέδειξε καμία εισβολή πριν από την πυρκαγιά.

Πιθανά Αίτια - 2

Διαρροή εκ προθέσεως (εσκεμμένη/εκούσια) Ακούσια Διαρροή (χωρίς πρόθεση/ατυχηματική)

Πιθανά Αίτια - 3

Εξοπλισμός Ανθρώπινος Παράγοντας Περιβαλλοντικό(ς) Εξωτερικός/Ανεξάρτητος Φορέας Άλλο
Περιγραφή: Άλλο: Οργανωτικοί παράγοντες

Άμεσες Συνέπειες Συμβάντος

Θάνατοι (ανθρώπινες απώλειες) Τραυματίες Ζημιά/Επιπτώσεις στο Οικοσύστημα Απώλεια Πολιτιστικής Κληρονομιάς Απώλεια σε Υλικά/Περιουσία Διακοπή Λειτουργίας/Παροχής/Σύνδεσης Άλλο
Περιγραφή: Το περιστατικό δεν προκάλεσε τραυματισμούς. Τα παραγόμενα υλικά καύσης ανυψώθηκαν γρήγορα και έφτασαν στα ανώτερα στρώματα του αέρα, επομένως δεν ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες ουσίες σε επιβλαβείς συγκεντρώσεις εντός της περιοχής του εργοταξίου ή στις κατοικημένες περιοχές. Το νερό κατάσβεσης και ο αφρός αναμείχθηκαν με τα επικίνδυνα υλικά στην αποθήκη και υπερχείλισαν τη δεξαμενή. Το μείγμα εξαπλώθηκε στην περιοχή δίπλα στην αποθήκη και στο σύστημα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Απαιτήθηκε αντικατάσταση του εδάφους στις μολυσμένες περιοχές. Ο χειριστής υπολόγισε την οικονομική ζημία σε 180 εκατομμύρια HUF (531,616 ευρώ).

Ληφθέντα Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Συστήματα εντός της Εγκατάστασης Εξωτερικές Παροχές/Υπηρεσίες Καταφύγιο Εκκένωση Απολύμανση/Απορρύπανση Αποκατάσταση/Επαναφορά Άλλο
Περιγραφή: Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανέφεραν την πυρκαγιά στη πυροσβεστική υπηρεσία της εγκατάστασης και μπόρεσαν να θέσουν σε εφαρμογή το εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Η βιομηχανική πυροσβεστική υπηρεσία έφτασε στο σημείο 3-4 λεπτά μετά τον συναγερμό και άρχισε την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μόλις έγινε φανερό ότι η πυροσβεστική υπηρεσία της εγκατάστασης δεν μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά, ειδοποιήθηκε η επαγγελματική πυροσβεστική. Το πυροσβεστικό σώμα της εγκατάστασης συμμετείχε στην επιχείρηση με 6 πυροσβεστικά οχήματα και 11 πυροσβέστες, ενώ η επαγγελματική πυροσβεστική υπηρεσία ανέπτυξε 14 πυροσβεστικά οχήματα και 36 πυροσβέστες. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, λειτούργησαν 2 τοποθετημένα και 2 εγκαταστάσιμα κανόνια νερού και χρησιμοποιήθηκαν 4 ακροφύσια αφρού και 4 ακροφύσια νερού για να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο. Δύο μονάδες CBRN Hazmat πραγματοποιούσαν συνεχείς μετεωρολογικές μετρήσεις και μετρήσεις συγκέντρωσης επικίνδυνων χημικών στο χώρο της εγκατάστασης και στην κατοικημένη περιοχή για την προστασία των πυροσβεστών και του πληθυσμού γύρω από το εργοστάσιο. Η επιχείρηση παρεμποδίστηκε επειδή το νερό πυρόσβεσης αναμίχθηκε με διαλύτες επιβλαβείς για την υγεία και επικίνδυνους για το περιβάλλον, και το μείγμα υπερχείλισε τη δεξαμενή, οπότε το μολυσμένο νερό πυρόσβεσης έπρεπε να αντληθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Επίσης, δεν κατέστη δυνατή η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς κάτω από την καταρρεύσασα δομή της οροφής μέχρι αυτή να απομακρυνθεί.

Άμεσα Εξαγόμενα Διδάγματα

Πρόληψη/ Προστασία Μέτρα Περιορισμού Συνεπειών/Ζημιάς Άλλο
Περιγραφή: Τα σημαντικότερα διδάγματα που αντλήθηκαν είναι τα ακόλουθα: - Οι χειριστές πρέπει να ελέγχουν το βαθμό πλήρωσης των δοχείων που περιέχουν υγρά επικίνδυνα απόβλητα πριν από την παραλαβή. - Οι χειριστές θα πρέπει να εξετάζουν και, κατά περίπτωση, να περιορίζουν την ποσότητα των επικίνδυνων αποβλήτων που παραλαμβάνονται και συλλέγονται στο χώρο. - Οι παραδόσεις των γνωστών, άμεσων συνεργατών θα πρέπει να υπόκεινται στην ίδια εξέταση με τις νέες και άγνωστες παραδόσεις. - Οι χειριστές θα πρέπει να δίνουν προσοχή στον σκόπιμο σχεδιασμό των διαδικασιών αποθήκευσης, όταν αποθηκεύουν μαζί διαφορετικούς τύπους επικίνδυνων αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα των επικίνδυνων ουσιών ταυτόχρονα, καθώς και τις πιθανές επικίνδυνες αντιδράσεις τους μεταξύ τους. - Για να αυξηθεί η ασφάλεια και να αποφευχθούν οι βλαβερές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας των αποθηκευμένων αποβλήτων, θα πρέπει να αναπτυχθεί η πρακτική του ελέγχου της θερμοκρασίας των αποθηκευμένων υλικών (χειροκίνητα ή αυτοματοποιημένα). -Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη της διαρροής και της καταστροφής των συσκευασιών στους χώρους τους. - Για τον γρήγορο εντοπισμό και την ταχεία κατάσβεση των πυρκαγιών, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκατάστασης αυτοματοποιημένου συστήματος ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης εύφλεκτων υγρών και στερεών αποβλήτων, ακόμη και αν αυτό δεν είναι υποχρεωτικό από επίσημη ή νομική υποχρέωση. - Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πρέπει να παρακολουθούνται οι πιθανές επιβλαβείς επιδράσεις του νερού κατάσβεσης. Οι ορθές πρακτικές που μπορούν να αναπτυχθούν με τη συμμετοχή των πυροσβεστών μπορούν να έχουν περαιτέρω μετριασμό του περιβαλλοντικού κινδύνου από το χρησιμοποιούμενο νερό κατάσβεσης.